fbpx

Diego Armando Maradona 1960-2020

25. november var en trist dag for alle med et hjerte for fotball. Maradona hadde lenge levd et turbulent liv etter fotballen, men nå sa det stopp og en legende døde av hjerteinfarkt. Dette skjedde kort tid etter han hadde et hode operasjon hjemme i Argentina. 60 åringen var ikke bare en kjent fotballspiller, men også et ikon i hjemlandet sitt.

Maradona er å regne som en av verdens beste fotballspillere gjennom tidene. Han startet karrieren i Argentinas Juniors og var totalt innom seks lag før karrieren stoppet. Det han er mest kjent for er tiden hans i Napoli hvor han scoret hele 115 mål på 259 kamper. Napoli var ikke det største laget på den tiden, men det tok ikke lange tiden før Maradona gjorde de stort bemerket. Deres eneste to ligatitler kom under Maradonas tid der. I tillegg til disse ligatitlene har han vunnet store trofeer også i Spania og Argentina. For dette så ble han kåret til Argentinas beste spiller fire ganger og Sør-Amerikas beste spiller hele seks ganger. Maradona har også gjort seg bemerke på landslaget og han var med på laget som vant VM i 1986. Selv om de ble verdensmestere så er det noe annet som blir husket fra det mesterskapet. Mot England scoret han med hånden og episoden har i ettertid fått navnet «Guds hånd».

Allerede på slutten av karrieren hans begynte ting å gå nedover for den argentinske storscoreren. Han gjorde comeback i VM i USA i 1994, men ble tatt for doping under mesterskapet. Senere samme år valgte han å angripe pressen og bruke våpen mot dem. Resultatet av det ble fengsel og utestengelse fra landslaget. Siden han la opp med fotballen har han slitt med overvekt og innrømmet en avhengighet med kokain. Selv uttaler han i en dokumentar i 2010 at han har slitt med kokain misbruket helt tilbake til tiden i Barcelona. I 2007 ble han lagt inn på en psykiatrisk institusjon for hans alkoholproblemer. Siden har han prøvd seg som trener, men de store høydepunktene derfra har uteblitt. Korte opphold i flere klubber, men ingen trofeer ble resultatet.

Til tross for hans skandaleliv ved siden av fotballen så har han fått en legendestatus i hjemlandet og i hele verden. Det har faktisk gått så langt som at det er dukket opp en religion til ære for han ved navnet Iglesias Maradoniana. Dette sier ekstremt mye om hvor stor denne mannen var, og hva han betydde for fotballen og hjemlandet sitt. Alle fotballhjerter kommer til å huske han som den enorme fotballspilleren han en gang var.

Legg igjen en kommentar